Sfântul, sfințit Mucenic Haralambie sărbătorit la Constanța

 Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie sărbătorit la Constanța









  Biserica Ortodoxa Romana îl sarbatoreste, in fiecare an, la data de 10 februarie,  pe Sfântul, sfințit Mare Mucenic Haralambie. În Eparhia Tomisului este un  obicei, ca la această sărbătoare să aibă loc procesiunea în cinstea Sfantului Haralambie, procesiune realizată de către Parintele Paroh Ciprian Stanca in cinstea ocrotitorului parohiei sale. In această zi de sărbătoare, alături de Inaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului sunt prezenți și alți ierahi, astăzi credinciosii prezenti s-au bucurat de slujirea Preasfințitul Macarie de Glavinitsa, Episcop vicar al Mitropoliei de Ruse, Bulgaria.


Sfântul Haralambie a trăit până la vârstă de 113 ani, dar era așa cum a menționat Arhiereul Tomisului, un suflet tânăr, desi de vârstă înaintată. 

„Sfântul Mucenic Haralambie a trăit în vremea împărăției lui Sever (193-211) și s-a făcut vestit cu puterea credinței sale și cu râvnă în propovăduirea lui Hristos. Și era acest episcop în Magnezia, din Asia, iar mai-marele cetății era Luchian dregătorul.                                        Deci, acesta, nesuferind cuvintele și zelul propovăduirii bătrânului episcop, a poruncit ostașilor să fie prins și, dus fiind la judecata înaintea lui Luchian, Sfântul a mărturisit cu strălucire și fară frica, pe Hristos; drept aceea, dregătorul a poruncit să fie dezbrăcat de hainele sale și, după ce i-au jupuit tot trupul, cu unghii de fier, i-au tăiat fășii de piele de pe trup. Iar Sfântul Haralambie, rău rănit, a zis: "Mulțumesc vouă, fraților, că, strujind trupul meu cel vechi și bătrân, m-ați înnoit, imbracandu-mi sufletul cu haina cea nouă a suferințelor pentru Hristos. Și, văzând cei de față răbdarea Mucenicului în atâtea chinuri și neîncetatele lui rugăciuni pentru toți, mulți din ei, bărbați și femei, s-au lepădat de idoli și au crezut în Hristos; iar dregătorul, cercetandu-i și chinuindu-i, fară milă pe aceștia, a poruncit să li se taie capetele. Se zice că însăși fata împăratului, Galina, auzind de tăria de suflet cu care Sfântul Haralambie a răbdat cele mai grele chinuri, a crezut în Hristos și s-a botezat.                     Deci, istovit de atâtea cumplite chinuri pe care a trebuit să le îndure, a fost osândit la moarte, prin sabie. Și Sfântul Haralambie s-a mutat la Domnul, dandu-și sufletul în temniță, așteptând să i se taie capul, și s-a numărat cu Sfinții. ".(www.ortodoxism.ro)  

După încheierea Predicii, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a înmânat, ca în fiecare an, în această zi de sărbătoare, distincția cea mai mare a Arhiepiscopiei Tomisului și anume ”Crucea Sfântului Apostol Andrei” pentru mireni, mai multor credincioșii, care au adus o contribuție semnificativă la binele comunității și al bisericii. 

Primul credincios invitat să primească această distincție a fost domnul doctor Codruț Gheorghe Munteanu, căruia i-au fost adresate urmatorele aprecieri:" Iată, avem aici, un credincios pe care eu l-am cunoscut în anul 1994, atunci când am venit ierah, vorbesc despre domnul doctor Codruț Gheorghe Munteanu – cel mai mare chirurg de glanda și de altele.

Domnul doctor chirurg Gheorghe Codrut Munteanu îmi este atât de apropiat, ne-a salvat mulți oameni, face operații la toate organele, în afară de inima și creier. Este medicul cu cele mai multe operații, iar la glanda cei mai mulți din Constanta sunt operați de domnul doctor.

 Un om credincios, blând, care stătea la consultații până la 02:00 noaptea pentru că avea atâția pacienți și nu se indura să îi lase. 

Mie mi-a fost aproape și a operat mai mulți ierarhi și le-a făcut atât de mult bine. De asemenea, a operat și mulți preoți, călugări, călugărite pentru că i-a dat Dumnezeu un DAR foarte mare, și vorbește cu pacienții, într-un limbaj atât de blând și cald, de începe să se vindece de când îi consulta. De aceea, îi mulțumesc domnului doctor că este aici, noi l-am chemat că să îi dau distincția cea mai mare pentru mireni a Arhiepiscopiei Tomisului și anume Crucea Dobrogei - ”Crucea Sfântului Apostol Andrei” pentru că a făcut foarte mult bine dobrogenilor și poartă această mare harsima de la Dumnezeu de a opera. Iată și un parintre care este în Sfântul Munte Athos a fost operat aici de dumnealui, dar nu a respectat indicațiile de după intervenție, dar domnul doctor a mers în Sfântul Munte și l-a reperat definitiv. Dumnezeu să îl ajute pe domnul doctor să trăiască ani mulți.              Și să se bucure, mai departe credincioșii, preoții, călugării și călugăritele de darurile domniei sale și să aibă mereu bucuria să facă bine  oameniilor. Iată și o GRAMATA- actul care arata că are dreptul de a purta aceasta distincție. Cuvintele adresate de către chiraruhul locului domnului doctor Gheorgeh Codruț Munteanu după inmarea distincției:” Când veniți la biserica să nu vă despărțiți de aceasta Cruce a Sfatnului Apostol Andrei, că Sfântul Andrei v-a chemat.Să vă dea pe mai departe: putere , înțelepciune, dragoste și jerfta să îi slujiți pe oameni.”

A doua persoana cu implicare deosebita în viață comunității a fost domnul Vladimir Burchel, un tânăr care ajuta foarte mulți oameni necăjiți:”Iată, avem aici un tânăr, care are grija de domnul doctor și are grija multa de dobrogeni. Tatăl sau a fost cu adevărat un mare fotbalist și este un mentor, dar fiul este un credincios , care ajuta oamenii și diferite asociații, a construit chiar și locuințe și Ajută pe cei lipsiți, și aduna de la cei, care sunt mai înstăriți și rânduiește celor care au nevoie de ajutor, cu dragoste , multă jerfta și ajuta pe toți. 

De aceea, îi oferim Crucea”Sf.Ap.Andrei” domnului Vladimir Burchel. Îndemnurile adresate domnului Vladimir Burchel, de către Arhiereul Tomisului după inmanarea distincției au fost urmatorele:”Să vă dea Dumnezeu bucuria ca prin ceea ce faceți, înmulțind binele să se bucure cât mai mulți oameni, de binefacerile pe care le aduceți, și să rămână Hristos plin de bucurie prin faptele dumneavoastră.                     Vă felicităm și vă dorim să înmulțiți tot binele în: viața și casa dumneavoastră. Să aveți această GRAMATA pe care să o puneți la locul de cinste, să se știe că biserica vă iubește și vă dăruiește darurile sale.”

Ultima distincție acordată, dar nu cea din urmă a mers către unul din membrii Frăției Ortodoxe, care au fost și sunt mereu alături de părintele paroh, la realizarea construcției mânăstirii din satul Casian:” Iată, poate știți sau nu știți, dar totuși cred că știți cu toții, Părintele Ciprian Stanca - paroh al bisericii”Sf.Haralambie”, care are 4 copii, a gândit să mai aibă un copil,  iar cel de-al cincilea copil este Mănăstirea din satul Casian, închinată Sfinților Ioan Gura de Aur, Ioan Casian și Sfanțului Ghermăn, care au fost hirotoniți de Sfântul Ioan Gura de Aur.                  De aceea, iată pentru că de la Frăția Ortodoxa „Sfântul Mucenic Gheorghe”, sunt oameni credincioși, care au lucrat foarte mult la aceasta mănăstire și în alte parti.”


Râvnă și dragostea de Dumnezeu a Părintelui Ciprian Stanca se poate observa, cu ușurință în rânduială pe care Sfinția Sa a stabilit-o la biserica unde este paroh. Zi de zi, dimineața la parohia”Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie”din orașul Constanta, se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar seara se săvârșește Taina Sfanțului Maslu și acatistul Sfântului zilei, iar intre slujbe se citește Psaltirea- rânduială de mănăstire în biserica de mir. De asemenea, această parohie are și o cantină socială, cu ajutorul căreia sunt hrănite zilnic sute de persoane nevoiașe.


Să dăm Slava Lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale! 

Am avut parte de o altă zi de Sfântă Liturghie arhierască săvârșită de Inaltpreasfintitul Părintele nostru Teodosie, de cele mai puternice rugăciuni de dezlegare – Molitfele Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gura de Aur. Acestea sunt rostite zilnic, la fiecare Sfânta Liturghie de-a Inaltpreasfintului Teodosie. Ne-am bucurat de comuniune



și de prezența Preasfințitului Macarie de Glavinitsa, Episcop vicar al Mitropoliei de Ruse, Bulgaria.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Catedrala Arhiepiscopală din Constanța s-a îmbogățit

Comemorarea a doi ani de la trecerea la Ceruri a Părintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu: Omagiu în Mănăstirea,,Crasna"

Solidaritate și Speranță în Inima Constanței: Povestea Proiectului „Ale Tale dintru ale Tale”