Solidaritate și Speranță în Inima Constanței: Povestea Proiectului „Ale Tale dintru ale Tale”

Solidaritate și Speranță în Inima Constanței: Povestea Proiectului „Ale Tale dintru ale Tale”

În zona Bratianu din Constanța, la Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie”, proiectul filantropic „Ale Tale dintru ale Tale” a devenit o emblemă a comunității,
ilustrând o poveste de transformare și devotament impresionantă. Inițiat de părintele paroh Ciprian-Ioan Cojocaru, acest proiect a început modest, oferind inițial o masă caldă în fiecare sâmbătă, și s-a extins ulterior pentru a ajuta și mai mulți oameni în nevoie, includând și zilele de marți și joi.


Interviu cu Părintele Ciprian-Ioan Cojocaru

Pentru a înțelege mai bine cum s-a născut această inițiativă valoroasă și pentru a inspira pe cei care doresc să aducă o schimbare pozitivă în comunitățile lor, dar se confruntă cu diverse provocări, am avut plăcerea să discutăm cu părintele Ciprian-Ioan Cojocaru, inițiatorul acestui proiect.


1. Părinte, ce v-a determinat să începeți acest proiect?


„Având în vedere numărul mare de persoane aflate în nevoie, am început să pregătim mâncare pe care să o distribuim celor defavorizați în fiecare sâmbătă. Alimentele erau donate, iar în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, mâncarea era preparată și distribuită de voluntari la parohia noastra."

2. Când a început acest proiect?


„Am inițiat această acțiune imediat după ce am preluat parohia în  aprilie 2023. Din decembrie 2023 și până în iulie 2024, soția mea a pregătit mâncarea în fiecare sâmbătă.”


3. Știm că proiectul a evoluat către construirea unei cantine. Puteți să ne spuneți mai multe despre această etapă?


„În 11 iunie a avut loc sfințirea cantinei parohiale. Construcția a durat de la ianuarie până în martie 2024, iar echiparea a fost finalizată între aprilie și iunie 2024. Începând cu luna iulie, am extins serviciul nostru pentru a distribui mâncare în zilele de marți, joi și sâmbătă. Acest demers a implicat și participarea unor doamne pensionare și altor voluntari care au gătit pro bono.”


4. Care sunt planurile de viitor pentru proiectul „Ale Tale dintru ale Tale”?


„Avem în plan să oferim mâncare zilnic, iar de toamnă dorim să integrăm copii din medii defavorizate într-un program educațional supervizat de cadre didactice și voluntari.”


5. Cine sunt cei implicați direct în susținerea acestui proiect?


„În acest proiect social suntem implicați activ eu și pr. Cristi-Ilie Șalaru.”


O Evoluție de la Insalubritate la Generozitate

În aprilie 2023, părintele Ciprian-Ioan Cojocaru a preluat parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Constanța, găsind un spațiu insalubru care necesita demolare. Cu sprijinul unui donator dedicat, s-a construit o nouă cantină, devenind o axă centrală a proiectelor sociale ale parohiei. "Am decis să construim de la zero pentru a crea un spațiu adecvat care să ajute pe cei în nevoie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie," a explicat părintele Ciprian.


Generozitate și Implicare Comunitară

Eforturile parohiei nu s-au limitat la construcția cantinei, ci s-au extins la oferirea de mese calde celor nevoiași. În colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, mâncarea este pregătită cu grijă și dedicare, fiind distribuită unui număr de aproximativ 30 de persoane în fiecare zi de distribuție. „Am început această acțiune imediat după preluarea parohiei în aprilie 2023 și am continuat să o dezvoltăm cu sprijinul comunității și al voluntarilor dedicați, cum este pr. Cristi-Ilie Șalaru," a adăugat părintele.


De la Mâncare Ocazională la Oferire Zilnică

Inițial, proiectul a oferit mâncare doar sâmbăta, dar a extins treptat serviciul, oferind mese și în zilele de marți și joi. "Cu sprijinul unor doamne pensionare și alți voluntari dedicați, am reușit să extindem serviciul nostru pentru a ajuta mai mulți oameni," a subliniat părintele Ciprian.


Viitorul Plin de Speranță: Educație și Dezvoltare

Planurile de viitor includ extinderea serviciului de oferire a mâncării zilnic și dezvoltarea unui program educațional pentru copiii din medii defavorizate. „Dorim să implicăm mai mulți copii în programul nostru, unde vor primi sprijin pentru teme sub supravegherea noastră și a altor profesioniști din comunitate," a concluzionat părintele Ciprian.


Concluzie

Proiectul „Ale Tale dintru ale Tale” al Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Constanța reprezintă o lumină de speranță și solidaritate într-o lume plină de provocări, demonstrând puterea comunității de a aduce schimbări pozitive. Cu implicarea activă a părintelui Ciprian și a pr. Cristi-Ilie Șalaru, dar și cu sprijinul comunității, acest proiect continuă să inspire și să aducă alinare celor care au nevoie de ajutorul nostru.


Încurajare pentru Alți Inițiatori

Prin povestea sa, proiectul „Ale Tale dintru ale Tale” servește drept model pentru cei care doresc să inițieze proiecte similare. 

,,Sfatul este unul: IUBEȘTE, pe Dumnezeu si pe aproapele, rugându-te Lui iertând! încurajează părintele Ciprian.


Puteți susține proiectul filantropic parohial "Ale Tale dintru ale Tale" al Parohiei Sfântul Nectarie din Constanța,  contactandu-l pe pr. Cojocaru Ciprian Ioan (telefon 0769223108), prin donații directe sau în contul RO11 RNCB 0121 0952 8989 0001 de la BCR.


În imagine: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, părintele paroh Ciprian-Ioan Cojocaru si părintele Cristi-Ilie Șalaru. 


     Foto: pr. diac Iulian Fotea






Sursa video: pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Catedrala Arhiepiscopală din Constanța s-a îmbogățit

Comemorarea a doi ani de la trecerea la Ceruri a Părintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu: Omagiu în Mănăstirea,,Crasna"